Tarmhelse ved Multippel Sklerose

Multippel sklerose

MS er en autoimmun sykdom. I hovedsak betyr dette at kroppens immunsystem er overaktivt med det resultat at immuncellene angriper andre celler i kroppen vår uten god grunn.

Ved MS angripes nervecellene. Dette skader nervecellene og resulterer i at nervesignaler ikke fungerer som de skal. Dette kan forårsake forskjellige symptomer og alvorlige nevrologiske problemer. Døde nerveceller kan ikke gjenopprettes, så det er viktig å redusere immunaktiviteten på et tidlig tidspunkt.

Det er foreløpig ingen kur mot MS. Medisinsk behandling faller i to overordnede kategorier; sykdomsmodifiserende behandlinger og behandling av symptomer. I tillegg kan det gis støtte ved bruk av fysioterapeuter, logopeder etc.

Tarmhelse ved multippel sklerose

Mikroorganismer som lever i og på overflaten av menneskekroppen inneholder opptil 150 ganger flere gener enn menneskekroppen. Mesteparten av tiden lever de i harmoni på eller i kroppen vår og bidrar til vår normale helse.

I løpet av de siste 20 årene har store mengder forskning gitt oss en bedre forståelse av bakteriemiljøet i menneskets tarm. Et godt balansert miljø er viktig for å «utdanne» og regulere immunsystemet vårt. Blant annet gjør dette oss i stand til å bekjempe ulike infeksjoner. Det er også viktig for kroppens evne til å håndtere andre tilstander eller sykdommer der immunsystemet spiller en rolle, for eksempel ved MS. Det er tydelig at det er en biologisk kobling mellom tarmen og hjernen. Denne koblingen blir ofte referert til som «tarm-hjerne-aksen».

Maten vi spiser inneholder visse fibre som tarmbakteriene våre lever av. Når tarmbakteriene forbruker og behandler fibre fra maten vår produserer de visse proteiner og fettsyrer. Dette er stoffene som påvirker immunsystemet vårt. Fettsyrene blir ofte referert til som «kortkjedede fettsyrer».

Flere kliniske studier har vist at mennesker med MS ofte har en forstyrrelse i tarmens bakterielle miljø. Nivået av visse bakterier er redusert, noe som resulterer i reduserte nivåer av disse kritiske fettsyrene. Fettsyren som kalles propionat er spesielt viktig. Det antas at propionat-mangel spiller en viktig rolle i de immunologiske problemene som ses ved MS.

En banebrytende klinisk studie, publisert i en høyt respektert medisinsk tidsskrift, viste at tilskudd av propionat gjennom dietten kan øke kroppens nivå av propionat. Den samme studien viste også at tilskudd kan hjelpe til med å håndtere sykdommen*.

*Duscha A, et al. Propionic Acid Shapes the Multiple Sclerosis Disease Course by an Immunomodulatory Mechanism. Cell. 2020. 180(6):1067-1080